virksomhedstyper

Læsetid: ca 4 minVirksomhedstyper

Bjorn Guides, Iværksætter

Der er flere forskellige virksomhedstyper og man kan hurtigt blive i tvivl især hvis man f.eks både sælger et produkt og yder en service. Det er dog din virksomheds primære funktion der definere hvilken type virksomhed du driver. Hvis du stadig er i tvivl er der her et kort udsnit af hver virksomhedstype, og de referere til et mere uddybende indlæg hvis du ønsker mere information. 

Produktionsvirksomhed, samlebånd, virksomhedstype

Produktionsvirksomhed

En produktionsvirksomhed er en virksomhed der fremstiller en vare og sælger den videre. Hvem de sælger den til, om det er privat eller andre virksomheder er ikke relevant. En produktionsvirksomhed køber ofte råmaterialerne og komponenter af andre virksomheder og bearbejder dem til et færdigt produkt der så sælges. For at det kan kaldes en produktionsvirksomhed skal der ske en bearbejdning eller samling af komponenter/materialer. Hvis der kun købes og sælges er det en handelsvirksomhed altså en af de andre virksomhedstyper

Produktionsvirksomheder er nødvendigvis ikke det sidste led inden forbrugerne, de fungere også som mellemled for andre produktionsvirksomheder. En produktionsvirksomheds primære fokus ligger i at fremstille produkter der er interessante for deres kunder og hele tiden udvikle på det for at ligge i toppen. Prisen er dog også vigtigt. Det kan være en hård branche med meget konkurrence alt efter ens produkt. Derfor er det også vigtigt for en sådan en virksomhedtype at have fokus på optimering, effektivisering og indkøbsmuligheder.

Læs mere om Produktionsvirksomheder

Handelvirksomhed, aflæsning lastbil, virksomhedstype

Handelsvirksomhed

En handelsvirksomhed kendetegnes ved, at den indkøber og videresælger varer til forbrugerne uden at ændre på dem. Dvs. at varerne, som handelsvirksomheden indkøber, er også de varer som den sælger igen.

Handelsvirksomhed er en af de virksomhedstyper der kan opdeles i to kategorier;

Engrosvirksomheder
Engrosvirksomheder – eller grossister – indkøber et stort antal varer, som de så videresælger til andre virksomheder. Det kan f.eks. være til detailvirksomheder.

Detailvirksomheder
Detailvirksomheder – eller detaillister – er en handelsvirksomhed, som sælger direkte til private forbrugere. De køber deres varer fra f.eks. engrosvirksomheder eller produktionsvirksomheder. Detailvirksomheders fornemmeste opgave er – ligesom engrosvirksomhedernes

Læs mere om handelvirksomhed

Digitale produkter, Kran bygger apps på mobil, virksomhedstype

Digitale produkter

Et digitalt produkt er et ikke-fysisk produkt der kan tilgås af elektroniske enheder. Et digitalt produkt er et stykke software eller en online service/platform. Det er som regel specielt designet til at kunne løse en problemstilling og udføre en række processer mere bekvemmeligt. Disse produkter er sammensat af utallige linjer brugerdefineret kode. Denne slags digitale produkter er de mest omtalte, når der tales startup og innovative projekter. Her er det nemlig systemet der bliver investeret i, som næsten altid er brugerdefineret og unikt, hvilket gør det meget mere attraktivt for investorer.

Er din primære forretning en webshop der sælger simple digitale produkter som f.eks E-bøger, lydbøger, video, billeder, osv. Så tilhøre du gruppen Handelsvirksomhed, og ikke Digitale produkter. 

Læs mere om Digitale produkter – Saas og forretningsmodeler

Servicevirksomhed autoservice, virksomhedstype

Servicevirksomhed

En servicevirksomhed er en virksomhed der tilbyder serviceydelser – eller tjenesteydelser. Det betyder, at virksomheden ikke producerer eller sælger varer, men yder en service. Den serviceydelse kan være alt fra et stykke fysisk arbejde, som en håndværker udføre, til en online automatiserede proces.

Den “officielle” forklaring på en servicevirksomhed er en virksomhed der sælger et uhåndgribeligt produkt, altså en service. Verden er dog ikke så sort og hvid som den har været, og i dag kan en servicevirksomhed også være handelsvirksomheder som sekundær virksomhedstype. En selvstændig mekaniker har en servicevirksomhed, men de sælger også reservedele, dermed er de også en handelsvirksomhed. Deres primære er dog stadig service. En servicevirksomhed har oftest mange forskellige ydelser indenfor deres branche, og tit oprettes der også nye, i takt med kundernes efterspørgsel.

Læs mere om servicevirksomheder