For at hjælpe dig på vej har vi lavet guides til hvordan du kan lave en pitch video – på flere niveauer. Her får du den lidt mere avancerede, som er for dig der gerne vil give investorerne en lækker og velovervejet pitch præsentation. Det skal siges, at her er der en del overvejelser og forberedelse samt efterbehandling. Hvis du søger en hurtigere og mindre omfattende version kan vores simpel investor pitch video guide hjælpe dig.
Her er vores pitch video variant, som dog stadig har små fejl og mangler, men man kan jo altid opdatere sin pitch video efter man har oprettet sin pitch. Den ridser kort op hvad GoPitch er for en type startup:
Hvad er rammerne og formålet med en pitch video?
Det primære formål med jeres pitch video er at give investoren et levende indtryk af teamet der er bag idéen. Oftest betyder holdet af mennesker ligeså meget som idéens originalitet og kvalitet. Derfor er det vigtigt at alle får taletid, og at give et autentisk indtryk af dig og personerne bag.
Kort og præcist
Din / jeres pitch video skal være kort og præcis, derfor bør den ikke være længere end 2-3 minutter. Videoen skal ikke gå helt ned i de mindste detaljer med jeres idé, men bare overfladisk præsentere den og give investorerne en teaser intro til jeres idé. Videoen er et supplement til din pitch udfyldelse, som bliver struktureret overskueligt investor appen.
Hvad er vigtig at fremhæve i en pitch video?
Det kan variere fra koncept til koncept hvad der er vigtigt, dog er der nogle faste informationspunkter en investor altid søger. Det er blandt andet:
- Teamet: Hver person har en rolle at udfylde i konceptet og i gruppen bag, derfor er det vigtigt at sigte efter at fremvise et troværdig billede af personlighederne der driver værket. Teamet er ofte ligeså vigtigt som konceptet.
- Kernekonceptet: Det kan være hvordan dit koncept løser et problem, eller gør noget smartere. Du skal ikke gå i dybden, men kort fortælle hvad der gør dit koncept unikt.
- Hvordan I tjener penge: Dette er et vigtigt punkt for investoren, nemt at forstå og gennemskue jeres forretningsmodel.
- Hvad I søger?: Investoren skal også vide hvad der forventes af ham når det kommer til kompetencer og erfaring. Og så selvfølgelig prisen for en andel i jeres koncept, der også er yderst relevant for en investor.
Har du brug for mere inspiration, kan vi anbefale at du kigger ind i pitch deck modellen, som godt beskriver hvilke områder man kan tage med i sin pitch.
Hvilke udstyr og software skal jeg anvende?
For at lave din pitch video kan du ganske enkelt bare anvende en telefon. Du bestemmer selv hvilken orientering du vil optage i – om det er portræt/vertikalt (stående på smartphone) eller landskab/horisontalt (liggende på smartphone).
Gør du noget ekstra ud af din pitch video, er der et par andre ting vi anbefaler at anvende for at gøre din video endnu mere professionel:
Smartphone kamera:
Næsten uanset hvilken smartphone du har, kan den i dag anvendes. De fleste nyere smartphones kan optage i HD opløsning som er helt tilstrækkeligt.
Stabilisator eller stativ:
Når du skal lave interview kan vi anbefaler at stille telefonen på et stabilt underlag eller anvende et stativ til formålet. Vi har anvendt en stabilisator på stativ til interviews, og stabilisator alene, til noget af vores b-roll (supplerende optagelser).
Evt. ekstern mikrofon:
Dette er ikke en nødvendighed men kan give den ekstra skarphed og professionelle touch på oplevelsen af din pitch video. I vores pitch video har vi anvendt alt fra eksterne standard mikrofoner, clip on mikrofon og smartphonens egen mikrofon.
Videoredigeringssoftware:
Det vigtigste for det stykke redigeringssoftware du vælger at anvende er at det understøtter flere lyd- og videospor, så du kan have underlægningsmusik og skift mellem forskellige optagelser nemt og hurtigt. Derudover er det vigtigt at du kan tilføje titler og simple overgangseffekter.
Vi har anvendt Adobes Premiere Pro til at klippe vores video og du kan her ser et eksempel på vores klippestruktur og hvornår vi laver skift, mellem interview og b-roll optagelser for at fastholde opmærksomheden hos seeren.
Lyssætning (Ikke nødvendigt):
Lys er altid vigtigt når det kommer til video og billeder. Derfor anbefaler vi at du vælger et rum med så mange vinduer som muligt for at give de bedste optagelser. Hvis det ikke er muligt kan man anvende kunstigt lys, som kan anskaffes relativt billigt.
Pitch video produktionsguide:
Nu har vi rammerne på plads, samt udstyr der skal til for at lave den lidt mere avancerede pitch video. Processen herfra har vi inddelt i 4 produktionstrin og 1 afsluttende trin.
#1 – Lav et manus til de medvirkende
Vi anbefaler at der laves et manus til hver medvirkende, som skal fortælle noget om jeres koncept. Hvis videoen skal vare ca. 2 min og I er 4 personer, er det ca. 30 sekunder interview til hver. Hvis der er 2 er det ca. 60 sekunder.
På 30 sekunder kan man ikke nå at sige alt, og det bliver derfor kun 2-4 afsnit på ca. 80 ord for at udfylde 30 sekunder uden at snakke alt for stærkt.
Den form vi har valgt, er at vi stiller nogle spørgsmål til os selv som vi tænker der kan fange investorens interesse.
Manus eksempler fra vores pitch video:
Her de spørgsmål som vi hver især skulle svare på for at give investoren lidt indsigt i konceptet. som introduktion til vores pitch informationer. Vi har svaret på følgende spørgsmål i vores pitch video:
- Hvad er GoPitch? (Mortens speak)
- Hvordan virker GoPitch? (Simons speak)
- Hvad er forretningsmodellen? (Lasses Speak)
- Hvad søger vi? (Bjørns speak)
Her script som svar på et af Spørgsmålene: Hvordan virker GoPitch? (Simons Speak)
- “GoPitch virker ved en iværksætter opretter sin Pitch via en 7 trins formular på web platformen. I formularen vedhæfter iværksætteren en forberedt pitch video, lige som den du ser nu.”
- “Når formularen er udfyldt bliver det så sendt til GoPitch Appen.“
- “Her lander den i Pitch feedet hvor investorer kan overvåge og gennemse pitchen, via video samt indsigt i konceptet, økonomien og teamet bagved.”
- “Hvis forretningsmodellen er interessant og relevant, kan investoren tage kontakt.”
#2 – Optag video + lyd materialet
Når manuskriptet er på plads er du klar til at gå i gang med interviews som er essensen af pitch videoen. Her det vigtigt at overveje hvilken lokation man vælger at lave interviews i.
Optage Lokation(er)
Lokationen må gerne afspejle noget autentisk i forhold til den dejlige drift, og en vigtig ting er at der ikke er for meget rumklang. Hvis I er flere på holdet kan det også være en god idé at vælge forskellige lokationer til hver person for at skabe noget alsidighed og dynamik i seeroplevelsen.
2.1 – Interview med hver enkelt person
Når lokation(er) er på plads, så er det om at gå i gang med at lave selve interviewene. Et godt råd er at dele det der skal siges op i afsnit og så tage hver enkelt afsnit og gentage mange gange i træk, i nogle tilfælde 9 gange – det gjorde vi i hvert fald 😉
Det gør som regel at den medvirkende bliver bedre og bedre for hver gang. Med mindre du selvfølgelig er den fødte stjerne, når der er et kamera.
Gentagelserne gør desuden at der er mange klip at vælge imellem, og at man kan vælge og vrage mellem de bedste klip. Sammenhængen af de separate afsnit kan skabes i klipperummet og post produktion af videoen.
Positionering og synsretning for medvirkende:
Når man optager videoer eller skyder billeder, anvender man et term der hedder det “gyldne snit”, som refererer til hvor en person eller objekt skal være placeret i “rammen” i billedet Det anbefaler vi at du også tager udgangspunkt i når du skal positionere den der skal interviews foran kameraet.
Fremfor at kigge direkte ind i linsen anbefaler vi at du kigger lige ved siden af linsen, som hvis du taler til den person der står bag kameraet. Du kan med fordel hænge manus skrevet i stor skrift lige ved siden af den smartphone der laver video optagelserne.
Optage tip: Sørg for at der er 3-5 sekunders i hver ende af alle videoklip du laver. Det gør at du har mere video at klippe af, og få tingene til at passe perfekt når du skal i klipperummet.
2.1 – Optagelse af lyd
Som sagt er det ikke nødvendigt at anvende en god ekstern mikrofon, og den interne smartphone mikrofon er nok i denne sammenhæng. Det vigtigste for lyden er at der ikke er alt for meget rumklang og baggrundsstøj fra radio, trafik udenfor eller lignende, på den valgte lokation.
Hvis du bruger eksterne mikrofoner:
- På stander: En mikrofon som står på en fod hvor lydsekvensen så optages på. Vi anvender selv Røde mikrofoner. Eller en mikrofon/diktafon der har intern hukommelse. Til 2 af vores interview har vi anvendt de mikrofon
- Clip on mic: En clip on mikrofon er en lille mikrofon som man sætter i tøjet på den person man ønsker at interviewe. Denne clip on mikrofon kan du så forbinde til en telefon eller ekstern diktafon. Vi har selv anvendt Røde Clip on mic til Mortens interview, i vores pitch video.
Clapper board – billede og lyd synkronisering
Et clapper board anvender man når der optages lyd og video på separate enheder. Her er det vigtigt at man hurtig kan synkronisere lyd og billede i klipperummet. Det gør du nemmest hvis der er et højfrekvent udslag på lydsporet på både video og mikrofon optagelser. Her kommer clap boardet ind i billedet, eller at du klapper med dine hænder foran linsen.
2.2 – B-roll / supplerende optagelser
B-roll er et fagterm for sekundære og understøttende optagelser som man kan bruge til at klippe mellem interview sekvenserne. I vores video anvender vi skud af at teamet sidder og arbejder, eller at vi interagerer med hinanden, imens speaket fra interviewet fortsætter som underlagt lydspor. Vi anvender også en smule animation af vores app og web platform som b-roll optagelser i vores pitch video. Animation er bestemt ikke noget man behøver at have med, så lad det endelig ikke være en stopklods, hvis ikke du har ressourcerne til det.
Forskellige typer b-roll optagelser:
- Close-ups af genstande, personer, handlinger etc.
- Over-the-shoulder (over skulderen) optagelse på en af teammedlemmerne
- Lokationsoptagelse
- I profil
Når du laver b-roll optagelser har du lidt mere kunstnerisk frihed til at lege med vinkler, perspektiver, baggrunde osv. Det vigtigste er at du laver mange optagelser hver gang fra forskellige vinkler, så du kan vælge det der passer bedste til din/jeres pitch video.
Eksempler på optagelser
- Interview optagelse
- B-roll optagelse
- Brug af animation eller skærmoptagelser
#3 – Videoklipning
Så er vi kommet til trin 3 som også er kendt som en del af post produktionen når man producerer video. Her skal de rette klip udvælges og klippes sammen i et videoredigeringssoftware. I denne udgave anbefaler vi at du anvender et værktøj som har flere tidslinjer for at kunne følge måden vi har redigeret vores pitch video.
3.1 – Udvælg videoklip
Når interview og b-roll optagelserne er hus, skal de bedste klip udvælges. Det gælder selvfølgelig de interviews som er blevet optaget afsnit for afsnit. Her skal de mest flydende og autentiske sekvenser udvælges en efter en. Derudover skal der vælges 1-2 b-roll optagelser til interview svar. Vi anbefaler at du kopierer de klip du skal bruge til din pitch video, til en projektmappe så alle filer er samlet ét sted.
3.1 – Logo intro
En logo intro er ikke en streng nødvendighed, men kan bidrage til et mere professionelt touch til din pitch video. Her kan du nemt lave en simpel logo animation. Sæt dit logo op på en baggrund af jeres brands primære farve ligesom vist med GoPitch her:
Billedet er udført i dimensionerne Full HD 1920 x 1080px. Det sikrer at dit billede passer til video redigeringen. Herefter kan du via import indsætte billedet på din tidslinje sammen med videoklippene og lave en fade effekt til det først videoklip. Du kan genbruge denne teknik til at lave logo outro også.
3.2 – Importer i redigeringssoftware
Så er det tid til importering af de udvalgte klip. Vi anbefaler at du laver en god filstruktur i dit videoredigeringssoftware. I Adobe Premiere Pro kan man inddele de importerede klip i mapper. Vi anvender en mapper til hver person, hvor video og lyd ligger. Også b-roll optagelserne lagde vi i en mappe for sig selv.
3.3 – Indsætning af klip – klipstruktur
Vi anbefaler at du starter med 5 sekunders klip af logo/intro hvis du har lavet en sådan grafik. Når det kommer til at indsætte interview og b-roll optagelser, anbefaler vi at du først anvender interview klip, og så på næste efterfølgende anvender b-roll det passer til det afsnit der speakes til, samtidig med b-roll optagelsen kører. Herefter et skift tilbage til interview optagelsen ved næste afsnit. Husk at gennemse din redigering mange gange, for at se flowet i det du klipper sammen. Video handler meget om timinger og hvornår menneskehjernen begynder at kede sig.
God, enkelt klipning skaber en dynamisk og interessant visuel oplevelse for seeren. Det kan også være at dine optagelser kræver en anden form for struktur, hvilket er helt fint, det vigtigste er at du laver nogle skift så videoen ikke bare er “talende hoveder”.
Du kan se hvordan vores klipstruktur er i videoredigeringssoftware Premiere Pro:
#4 Stemning og tekst
4.1 – Titler
I vores video har vi anvendt titler til at vise hvad hver enkelt teammedlem hedder og hvad deres rolle er i konceptet. Det er en nem måde at spare tid på til introduktion for hvert medlem. Du kan også anvende titler hvis du har optagelser af produktion, eller overblik som kræver lidt forklarende tekst. Men hold det simpelt og kort.
4.2 – Stemningsmusik
Hvis lyden ikke er helt skarp på interviewene kan man sløre det lidt ved at indsætte baggrundsmusik i video. Det skaber også en stemning i langt højere grad og giver en mere fyldig oplevelse af videoen og med den rette musik fremstår videoen også mere professionel og levende.
Du kan f.eks. via Google, Bing eller Youtube søge på “royalty free music” eller “copyright free music”. Her den søgning vi lavede for at finde musik med rettigheder som vi kunne anvende med god samvittighed i vores pitch video.
4.3 – Farvegraduering (ikke nødvendig)
Hvis du rigtig skal kræse for din videoproduktion og sætte kirsebæret på toppen, kan vi anbefale at anvende en smule farvegraduering hvor du kan ændre nuancer, belysning og skyggers fremtoning i optagelserne. Det er ikke alle videoredigeringssoftware der har denne funktion. I Premiere Pro som vi bruger, er det en del af værktøjskassen. Vi har valgt en lys blå og skruet lidt op for lysniveauet i vores video.
#5 Kontrol, eksporter og upload
Når du er færdig med at klippe, ligge titler på og farvejustere, er det tid til at gennemse hele videoen fra start til slut flere gange og vise den til resten af teamet. For at se om timinger, klipninger og overgange er afbalancerede og der er en rød tråd og helhed i den færdige pitch video. Når alle synes klaveret stemmer er det tid til at eksportere videoen.
Vi anbefaler at du eksporterer videoen i mp4-format, da det er et meget web venligt format som hurtigt kan uploades til GoPitch. Så du ikke skal vente for længe. Upload sker som et af de første trin i pitch oprettelsesformularen eller det vi kalder pitch flowet..
Afslutningsvis
Vi håber denne udvidede guide har hjulpet dig på vej til at forstå hvad der skal til for at lave en lidt mere professionel og velstruktureret pitch video. Hvis du synes der er noget der mangler eller ikke uddybet tilstrækkelig i denne guide skal du ikke holde dig tilbage med at komme med feedback eller spørgsmål.