iværksætter op af trappen

Læsetid: ca 5 minHvad er en iværksætter?

Lasse Baungaard Investeringsordbog-artikler, Iværksætter, Startup

En iværksætter er som regel betegnelsen for en person der starter og driver sin egen virksomhed.

Bryder vi ordet ned, beskriver det faktisk meget godt hvad en iværksætter er, nemlig en person der sætter noget i værk. Altså en person der sætter gang i noget, en der sætter gang i projekter. En ting der er med til at forstærke det, er at mange succesfulde iværksættere har forsøgt at starte flere andre ting op, før de rammer det rigtige. Eller haft held med at skabe flere forskellige vækstvirksomheder.

Iværksættere spiller en vigtig rolle i vores samfunds økonomi, fordi der ofte i deres virksomheder bringes innovation og nye/anderledes måder at angribe markeder på. Samtidig er vi afhængig af nye iværksættervirksomheder til at skabe nye arbejdspladser på et, i stigende grad, skiftende arbejdsmarked.

Der behøver ikke være tale om at man starter en bestemt type virksomhed for at være iværksætter. Derfor kan man både være iværksætter hvis man f.eks. er tømrer, mens en person der har startet en stor biotech virksomhed der omsætter for 1 mia. om året også kan være iværksætter.

Forskellige typer iværksættere

Det er altid debat om hvad en iværksætter helt præcist er, og nogle deler det op i forskellige typer. Det kan man så være enig eller uenig i. Nogle de forskellige typer man ofte støder på i denne slags samtaler er:

  • Entreprenør
  • Intraprenør
  • Vækstiværksætter
  • Serieiværksætter

Hvad er en entreprenør?

Man er entreprenør, når man starter en virksomhed op helt fra bunden, og selv driver den.

Hvad er en intraprenør?

Man er intraprenør når man, i en allerede etableret virksomhed starter nye projekter. Det kan være i form af at man forretningsudvikler og produktudvikler til en ny type kunder, eller nye markeder. Der vil helt sikkert være nogle der vil mene at en intraprenør ikke bør gå under betegnelsen iværksætter, men skal vi være helt bogstavelige, gør den nok, men man er ikke selvstændig.

Hvad er en vækstiværksætter?

Man er vækstiværksætter når man flere år i træk formår at få sin iværksættervirksomhed til at vækste. Man kan ofte kende en vækstiværksætter på at de på LinkedIn laver opslag om at de har modtaget en Gazellepris.

Og selvom man skulle tro at de fleste går efter at blive vækstiværksætter og se forretningen vokse år efter år, er det ikke alle. Nogle er simpelthen tilfredse med at være etablerede og hive den samme stabile indkomst ind hvert år.

Hvad er en serieiværksætter?

Man er serieiværksætter, når man har startet adskillige iværksættervirksomheder. Nogle driver flere på samme tid, mens andre gør det en efter hinanden. Nogle serieiværksettere der det fordi, de har svært ved at drive en virksomhed i lang tid ad gangen, men måske er gode til at starte dem, hvorefter andre tager over. Igen kan andre serieiværksættere være dem der bygger en virksomhed op for at sælge den, og derefter starter en ny op.

Hvordan bliver man iværksætter?

Det handler om at have den rigtige idé, de rigtige kompetencer og, hvis man er flere om det, det rigtige team.

Derudover skal man have modet til at kaste sig ud i det. Fælles for næsten alle succesfulde iværksættereventyr, er at man er gået ind i det med al sin energi og kræfter på fuld tid. Man skal kunne være okay med at der ikke nødvendigvis vil være penge til løn til de første stykke tid.

Man skal kunne have mange “hatte” på, til at starte med i hvert fald. Du vil indtil det begynder at vækste skulle være både direktør, sælger og pedel på kontoret.

En iværksætter er en person der tør følge sine drømme, og ikke bare lader det blive ved tanken.

Spørger du hvorfor de valgte at blive iværksættere, vil mange svare at det handler om frihed. Ikke fordi man har mere fritid, ofte tværtimod, men fordi det man arbejder med er noget man selv vælger at gøre, og kan træffe sine egne beslutninger og valg. Det er det der giver friheden.

Det handler om at bygge sin egen drøm, fremfor at arbejde med at bygge en andens drøm.

Så vil du gerne være iværksætter handler det altså om rent faktisk at gøre det. Tag springet, og stift virksomheden.

Hvordan skaffer man finansiering som iværksætter?

Der findes mange forskellige muligheder for at skaffe finansiering eller investering til sin iværksættervirksomhed.

Det kan f.eks. være ved at tage et banklån eller lån fra familie og venner. Sommetider er der også mulighed for at få noget offentlig finansiering, eller crowdfunding.

Men det kan også være via investorer. Det er f.eks. det du kan her på GoPitch. Så søger du investorer til din iværksættervirksomhed skal du:

Lav din pitch, og bliv synlig for investorerne – det er p.t. gratis, men skynd dig 😉

Andre betegnelser

Fordi betegnelsen iværksætter kan være lidt flydende, bruges der også sommetider andre ord for det. Det kan f.eks. være:

  • Selvstændig
  • Ejerleder
  • Entreprenør