CEO in front of the team

Læsetid: ca 3 minHvad er en CEO?

Morten Investeringsordbog-artikler, Investor, Iværksætter

Når man arbejder med startups, iværksætteri og inverstering bruges det engelske term CEO ofte, men hvad ligger der egentlig i det? Det får du svaret på her.

Hvad er en CEO?

På dansk oversætter vi oftest det engelske udtryk CEO til administrerende direktør. CEO står for “Chief Executive Officer”, og er den højest rangerende enkeltperson i et selskab. Det kan også være en generaldirektør hvis det er en offentlig virksomhed som f.eks. Danmarks Radio.

Hvilke laver en CEO?

Et selskabs CEO er ham eller hende som tegner virksomheden, og som har det daglige ansvar for at virksomheden opererer som den skal, ligesom det er den person, der tager de endelige beslutninger i dagligdagen. Derudover kan CEO være udpeget af ejeren eller den valgte bestyrelse.

CEO i en lille virksomhed

I små virksomheder og især Startups, er det ofte den person, som har stiftet virksomheden der er CEO. Hyppigst fordi der ikke er andre i virksomheden ligesom, at det er den stiftende person, der har det største kendskab til det produkt eller de ydelser, virksomheden leverer. Stifteren er derfor, den der bedst kan tage en beslutning om, hvilken retning virksomheden skal tage. En lille virksomheds CEO arbejder derfor ofte med alle typer af opgaver i virksomheden, alt lige fra produktudvikling og salg, til marketing og regnskab.

Når man driver en lille virksomhed, kan det ofte medbringe en masse værdi, erfaring og viden, hvis man kan få hjælpe udefra. Mange små virksomheder, når de er kommet en smule i gang, stifter derfor et advisory board. Det helt rigtige advisory board kan nemlig bringe en masse viden til virksomheden uden, at de bliver kompenseret for det. En stor hjælp for direktøren i den lille virksomhed.

CEO i en større virksomhed

I takt med at en virksomhed bliver større, sker der mange ting undervejs. En af dem er, at virksomheden har udviklet sig så meget, at stillingen som CEO ofte bliver givet videre til en anden person. En erfaren CEO kan tit hjælpe med, at drive virksomheden til helt nye højder fordi, det frigiver en masse ressourcer fra den stiftende person, sådan at han kan fokusere på at forbedre produktet.

Opgaverne for en CEO i en større virksomhed vil derfor ofte fokusere mere på strategisk planlægning for virksomheden, såsom:

  • Hvilke produkter der skal fokuseres på, at sælge det næste stykke tid?
  • Hvordan kan vi mindske vores produktionsomkostninger?
  • Når vi de budgetter vi har udregnet?
  • Overholder vi nu alle de regler og love som er i spil indenfor vores forretningsområde?

Har en CEO en chef?

Selvom at CEO’en er den højest rangerende enkeltperson, så har større selskaber ofte en bestyrelse. Bestyrelsen af selskabet er den samling af personer, som tager de strategiske beslutninger for selskabet. Det betyder helt konkret, at den administrerende direktør er ansat af bestyrelsen, og de har derfor også muligheden for at afskedige den administrerende direktør.