Læsetid: ca 5 minHar jeg brug for en investor?

Rasmus Madsen Fremhævet, Iværksætter, Startup, Virksomhed Leave a Comment

Inden du går i gang med at søge en investering, skal du være klar over hvad du går ind til! Og har du rent faktisk brug for en investor?

Nedenstående er et udsnit af bogen ”Pitchdeck.dk” skrevet af Rasmus Madsen! Bogen er den komplette bog til dig som skal ud og have en investering første gang. Bogen bygger på en case Rasmus selv var en del af, og hvor der blev rejst kapital.

Bogen indeholder alt deres materiale (slides), hvordan de smart greb det an, hele processen, og hvad de ville gøre anderledes i dag! + en optaget pitch fra et event!

Er du klar på at få en chef?

Der er højst sandsynligt en grund til, at du sprang ud som iværksætter. En ting er at være en del af en spændende og sjov rejse med et fedt team, men for mange handler det også om at blive  herre i eget hus. Ingen skal længere bestemme over dig!

Måske er du sådan, måske er du ikke. Men uanset hvordan du vender og drejer det, vil en investor komme til at blande sig i rigtig mange ting – og ofte med samme medindflydelse som dig. Det er selvfølgelig ikke decideret en chef, men det er stadig en person, du både skal servicere, holde opdateret og inddrage, når der skal tages beslutninger.

Selvom du ender med en passiv investor, vil vedkommende altid have en eller anden juridisk magt i virksomheden, når du får en investering i dette stadie. Det betyder også, at du er nødt til at lytte og agere, når vedkommende ønsker, du enten skal gøre noget anderledes eller prøve nye veje af.

Der vil også komme forpligtelser i din retning, både i forhold til hvor meget du arbejder, og at du ikke bare kan starte nye småprojekter op. Du kan også forvente, at der på et eller tidspunkt dukker klausuler op omkring, hvad du i fremtiden må have som erhverv – nemlig ingen konkurrerende virksomhed.

Er du ikke klar på dette, skal du ikke gå ud og modtage en investering.

Søger du kompetencer eller penge?

Der er mange grunde til at søge en investering, men det kan hovedsageligt opdeles i to kategorier. Enten søger du en investering, fordi du mangler penge, og ellers søger du en investering for at få de rigtige kompetencer ind i virksomheden (viden, erfaring eller netværk).

Søger du kompetencer?

Hvis du leder efter de rigtige kompetencer, er det ikke sikkert, at en investering er det bedste for dig. Kunne du forestille dig, at du i stedet fandt en anden løsning med vedkommende? Det kunne fx være i form af løn eller optjening af procenter i virksomheden, afhængig af succesraten.

Kunne det måske tænkes at en medstifter med de rigtige kompetencer var langt mere værd for dig end en investor? Eller hvad med at ansætte en medarbejder som får lov til, at købe en lille del af virksomheden?

Afslutningsvis kunne din udfordring måske løses ved at lave et Advisory Board hvor medlemmerne aflønnes med få procenter og/eller en lav løn.

Altså med andre ord: Kan du købe dig til denne kompetence? Hvis du kan det, betyder det, at du betaler med penge fremfor ejerandele. Går det godt, vil det udelukkende være det bedste for dig, da det er billigere på den lange bane.

Søger du penge?

Leder du efter penge til et eller andet bestemt formål, skal du overveje, om der er andre veje til at løse din udfordring.

Først og fremmest skal du virkelig være sikker på, hvor mange penge du mangler for at komme i mål. Kunne det tænkes, at du kan være lidt smartere, og faktisk kunne komme i mål bare ved en opsparing eller et lån fra banken?

Ved du ikke hvor mange penge du skal bruge og hvad de skal bruges til, så skal du lade være! Investor vil se en plan og vide hvad de skal bruges til, så det ikke går op i hat og briller.

Har du evt. tænkt over, om der er andre billigere veje hvor du ikke behøver de samme slags penge? Velvidende om det måske tager lidt længere tid.

Herudover findes der faktisk også offentlige lånemuligheder og tilskudsmuligheder som kunne løse dine udfordringer.

Altså med andre ord: Kan du trække tiden før du får en investering? Hvis ja, så starter du med at gøre det!

Søger du begge dele?

Nøjagtigt som os, kan du selvfølgelig også have brug for både kompetencer og penge! Men det ændrer ikke på, at du måske kan trække tiden, før du tager imod en investering.

Kan du vente?

Du skal selvfølgelig tage en investering, hvis du føler, det er det rigtige at gøre i dit tilfælde. Men kan du løse den udfordring, du står overfor nu uden en investering, vil det i sidste ende være bedre for dig, både økonomisk og strategisk.

Jo længere du kan trække tiden med at tage en investering ind, jo længere kan du nå at udvikle din virksomhed. Det betyder en højere værdiansættelse af din virksomhed, og dermed færre procenter som du skal afgive for samme pose penge.

Den negative side af at vente er selvfølgelig, at du måske taber markedsandele til en konkurrent.

Jeg taler af erfaring, når jeg siger, at investorer elsker historier, hvor du har løst ovenstående udfordringer uden en investering. Altså hvor du har tænkt smart og anderledes, i stedet for bare at bruge løs af andres penge. Det giver investor tryghed, at du tænker alternativt, brænder for det, du laver og ikke bare bruger dumme penge.

Se også: Dineros definition på investering.

Få rabat på bogen

Du kan købe bogen med GoPitch Rabat via dette link:

Køb bogen nu!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *