Digitale produkter, Kran bygger apps på mobil

Læsetid: ca 9 minHvad er Digitale produkter?

Bjorn Guides, Investeringsordbog-artikler, Iværksætter, Virksomhed

Et digitalt produkt er et ikke-fysisk produkt der kan tilgås af elektroniske enheder. Et digitalt produkt er et stykke software eller en online service/platform. Det er som regel specielt designet til at kunne løse en problemstilling og udføre en række processer mere bekvemmeligt. Disse produkter er sammensat af utallige linjer brugerdefineret kode. Denne slags digitale produkter er de mest omtalte, når der tales startup og innovative projekter. Her er det nemlig systemet der bliver investeret i, som næsten altid er brugerdefineret og unikt, hvilket gør det mere attraktivt for investorer. Vi bruger digitale produkter hver evig eneste dag, nogen tager vi for givet, mens andre er vi mere opmærksomme på at vi bruger. Apps/software på computer og telefoner til online løsninger “hjemmesider”, er bare nogle af de få digitale produkter vi bruger hver dag. Der er digitale produkter alle steder og der bliver “bygget” nye hver dag.

OBS – Handelsvirksomhed eller Digitale produkter

Er din primære forretning en webshop der sælger simple digitale produkter som f.eks E-bøger, lydbøger, video, billeder, osv. Så tilhøre du gruppen Handelsvirksomhed, og ikke Digitale produkter. Det er korrekt at sådanne produkter også bliver omtalt digitale produkter, men så længe virksomhedens primære mål er at handle, og ikke at bygge et digitalt produkt så går det under fanen Handelsvirksomhed. Bygger din virksomhed fysiske produkter tilhøre du kategorien produktionsvirksomhed.

Produktsalg & Licens

Produktsalg og licens er “den gamle” kategori for digitale produkter som enten downloades til brugerens computer eller købes på en CD/DVD. Selvom vi kalder det for den gamle kategori er det ikke nødvendigvis en dårlig ting, mange produkter bliver stadig fremstillet på denne måde. Computerspil, styresystemer og apps på telefonen er nok de største i denne kategori.  

At sælge sit software på denne måde stiller mindre krav til sælgeren og større krav til køberen. Køberen skal nemlig selv sørge for det fornødne hardware og skal selv klare installationen.

Betalingsmetode Produkt salg & Licens

Betaling af et digitalt produkt som dette sker oftets via engangsbetaling. Brugerne køber produktet og betaler for det meste en højere pris, men har så kun penge op af lomme én gang. Der ses dog også Løbende betaling/subscription, hvor man betaler hver måned eller år. World of warcraft som var/er et kæmpe stort computerspil gjorde faktisk begge dele en årgang. Her betalte spillerne hver måned for at spille, men når der kom nye udvidelser i spillet, så betalte de for dem også. Før i tiden var Officepakken også i denne kategori, husker du nok, men er nu rykket over i det der hedder Saas som så mange andre, hvor det er muligt. 

Software as a service ( SaaS)

Saas eller Software som en service, er i bund og grund software som bliver hostet på en fjerncomputer, som brugere kan tilgå over nettet. Det bliver af nogen også omtalt som cloud computing, men det er et bredt term. Saas er et Cloud Baseret software, som betyder at brugeren ikke skal downloade et stort software på sin computer, men kan tilgå dette direkte over internettet. Software bliver altså ikke kørt af brugerens egen computer men af en masse supercomputere et andet sted på jorden.  Det betyder at Saas systemer primært kun stiller krav til internetforbindelsen og ikke selve enheden der tilgås fra. Der er altså ikke et behov for at have en supercomputer da den står et andet sted på jorden og laver alt arbejdet som på billedet nedenfor.


Efter internettets hastigheder er steget så markant, er Saas en attraktiv løsning for mange udviklere og fordelene opvejer ulemperne i de fleste situationer.

Fordele: Kan tilgåes alle steder, kompatibelt med diverse enheder – meget lave krav til hardware for brugeren. Billigere for brugerne at købe i forhold til traditionelt software, ofte på månedsabonnoment. Ingen behov for at downloade store filer og kræver ingen opdatering fra brugerens side. Dataen er gemt i skyen og ikke hos brugeren. 

Ulemper: Da saas er internetbaseret kræver de fleste saas løsninger en internetforbindelse for at kunne bruge dem.

Eksempler på SaaS

Slack, Zoom, Dropbox ,Google docs og Microsoft 365 

Forretningsmodeller for SaaS

I takt med at digitale produkter fylder mere og mere og kundesegmentet er meget bredt, så bliver der også tænkt i nye baner hvad angår prismodeller. Før i tiden når et nyt software skulle bruges var det engangsbetaling. I dag er det væsentligt anderledes og der findes flere forskellige prismodeller.

Freemium

Freemium er en kombination af free og premium. Det betyder at der udbydes både en gratis version af produktet, og en betalt version. Oftest er den gratis version fuld funktionsdygtigt, men med begrænset værktøjer og når man så betaler for premium så får man alle værktøjer til rådighed. Betalingen kan ske ved både subscription eller engangsbetaling.

Eksempel:Hubspot CMR er et godt eksempel – det grundllæggende CRM systemet virker, men hvis der ønskes opkobling til f.eks linkedin så skal man købe premium. Det betyder at man stadig kan bruge det og få en masse ud af det gratis, men hvis det fulde potentiale ønskes så koster det.  Det er en rigtigt god måde og skaffe brugere på, fordi brugerne får chancen for at skabe værdi med produktet uden og skulle betale.

AnnonceFinansieret 

Annonce Finansieret er en måde omgå brugerbetaling ved at vise annoncer på sin platform. I stedet for at brugeren skal have penge op af lommen så tjenes pengene ved annoncer. Brugerne kan altså bruge det digitale produkt gratis, men skal i stedet se på reklamer. Mange aviser både online og fysiske tjener deres penge via annoncer.
Der er meget for og imod, denne brug af finansiering, fordi bruger er trætte af reklamerne, men de er også trætte af at betale for alt.

Paid License

Paid licens er når man har patent, design, varemærke eller brugsmodeller. Her tjenes pengene på at sælge rettighederne til andre virksomheder, så de kan bruge eller fremstille produktet mod licens. Paid License kan både fungere som subscription eller engangsbeløb, men ofte som subscription årligt. 

Total Gratis

Total gratis er når brugeren hverken skal have penge op af lommen eller kigge på reklamer. 

Platform as a service (PaaS)

PaaS eller på dansk “Platform som en service” er også en internetbaseret service. PaaS er et fundament med værktøjer til at bygge applikationer for udviklere. PaaS levere nemlig et framework for udviklere til at bygge applikationer online. Det er et komplet cloudbaseret udviklingsmiljø med ressourcer der gør det muligt og lave SaaS løsninger. PaaS er udviklet så det kan understøtte alle udviklers overordnet arbejdsprocesser trin for trin. Det betyder at udviklerne ikke har behov for at have et specielt styresystem eller software på egen computer. De kan bygge det direkte på den netbaseret platform. PaaS er som du nok har gættet, en løsning til udviklere så de ikke behøver sætte det hele op fra bunden, men kan bygge ud fra et fundament med en række værktøjer til rådighed.

Infrastructure as a service (IaaS)

Infrastruktur som en service eller IaaS er det grundlæggende i både Paas & SaaS. Det er infrastrukturen til databehandling i cloudtjenester. IaaS er fundamentet og består af Servere, lager, sikkerhed og det grundlæggende hardware der skal til at køre en cloudtjeneste. Er der kun brug for fundament uden nogen værktøjer, så er det IaaS. Det er meget grundlæggende form, men det giver mulighed for udviklere og bevæge sige lige i den retning de ønsker. IaaS er nemt og skalerer op og nemt automatiserer.  Det er som at eje sit eget datacenter men uden at have det fysisk.   

Andre Cloudbaseret tjenester

De overordnet cloudtjenester som tidligere beskrevet – SaaS, IaaS og PaaS har mange tjenester under sig og der bliver næsten skabt en ny hver dag. De er alle sammen en eller anden forgrening af SaaS, med hver deres speciale. Vi har ridset få af dem op her, du kan jo se om du selv kan finde flere, hvis du er nysgerrig.

DaaS

DaaS står for “Desktop as a service” og er en online version af skrivebordet som vi kender fra vores normale computere. I stedet for at du har forskellige skrivebord på dine enheder så ville du kunne havde præcis det samme hvis du brugte DaaS. Det giver brugeren mulighed for at have ét skrivebord alle steder uanset enhed.

MBaaS

Mobile Backend as a service er en tjeneste til web- og mobil applikationer der gør det muligt og binde applikationerne til cloud storage. Samtidige giver det muligheder som bruger mangement, push notifikationer, og integration med social netværk serivces. 

MSaaS

Managed software as service er næsten det samme som SaaS her er der bare mulighed for at brugerdefinere hver enkelt brugerprofil. MSaaS bliver primært brugt ved license hvor brugerne gennemgår trænning og selv bruger det til deres kunder. 

XaaS

Anything as er service – det er et nyere term der ankender de mange produkter vi har beskrevet oven for og flere til. Xaas tager dem alle under sig, så hvis du er doven kan altid bruge dette udtryk, da det er overkategorien for dem alle.

Afslutningsvis

Digitale produkter dækker over meget og det er en verden der brager derud og derfor kommer der både nye udtryk og løsninger til hele tiden. Sidder du med et digitalt produkt og mangler kapital så kan Gopitch hjælpe dig til at levere din ide og date til potentielle investorer.